Sery owcze to nie tylko świetny smak, ale coś więcej!

0
514

Wysokiej jakości ser owczy to nie tylko wspaniały smak, który urozmaici każde danie, ale też skarbnica zdrowia. Takie produkty zawierają wiele cennych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć te wyjątkowe artykuły do swojej diety.

Jakie cenne składniki znajdują się w serach owczych?

Sery przyrządzone z mleka owczego zawierają cenny kwas tłuszczowy omega 3. Jest to składnik, który przyczynia się przede wszystkim do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Z kolei kwas linolowy działa na korzyść układu odpornościowego. Badania potwierdzają, że doskonale radzi sobie ze zmniejszaniem prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę. Wysokiej jakości ser owczy dostarczy do organizmu również ważne witaminy jak A, E, D i z grupy B. Istotny jest też poziom wapnia. W przypadku produktów wytwarzanych z mleka owczego zawartość tego składnika jest dwukrotnie większa niż w mleku krowim. Układ trawienny lepiej radzi sobie też z trawieniem tych produktów.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje serów owczych?

Sery z mleka owczego produkowano już około dziesięciu tysięcy lat temu. Mają zatem długą historię i bogatą tradycję. Najbardziej znany produkt w Polsce to oscypek. Oryginalny wyrób jest gładki i lśniący. Kształtem przypomina dwustronny rożek, a z kolei środek jest walcowaty. Oscypek ozdabia się wypukłymi i wklęsłymi wzorami. Inne znane sery wyrabiane z mleka owczego to między innymi Bundz i Bryndza. Produkty te wzbogaca się też wieloma dodatkami. Świetną alternatywę z pewnością stanowi ser owczy z dodatkiem miodu i rozmarynu, czy niebieską pleśnią. Dużą popularnością cieszą się też naturalne sery typu kamember. Zachwycają smakiem, delikatnością, aksamitnością i do tego dostarczają do organizmu wiele cennych składników.

Z czym warto łączyć sery produkowane z mleka owczego?

Takie sery świetnie smakują w połączeniu z owocami, na przykład winogronem i dobrej jakości oliwą. Inne ciekawe połączenia to na przykład z żurawiną, figami, orzechami włoskimi, a także szpinakiem, rukolą i pomidorkami cherry. Do tego obowiązkowo wysokiej jakości czerwone wino wytrawne. Ser owczy można też zetrzeć lub pokruszyć w zależności od rodzaju na zupę krem z udziałem różnych warzywnych kompozycji. Świetnie sprawdzi się też z makaronem, spaghetti, ryżem, lub w nadzieniu pierogów bądź warzyw. Jest wiele możliwości pozwalających na włączenie tych wyjątkowych produktów do diety. Wszystko zależy od kreatywności konkretnej osoby, a ograniczeniem jest tutaj wyłącznie wyobraźnia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here