Ekologiczne produkty podbijają nasz rynek i nie można się temu dziwić. Są bardziej naturalne, zdrowsze dla nas niż ich syntetyczne odpowiedniki, a co więcej, wiele z nich przyczynia się także do ochrony środowiska. Jak jest jednak z warzywami? Które z nich są naprawdę ekologiczne i czy faktycznie warto je wybrać?
Produkty pakowane – łatwe do rozpoznania
Produkty pakowane, które naprawdę pochodzą z ekologicznej produkcji, są niezwykle łatwe do rozpoznania. Każdy z nich musi posiadać symbol zielonego liścia, swój numer i oznakowanie Unii Europejskiej, które są świadectwem posiadania certyfikatu EKO. Dzięki temu każdy, kto chce po nie sięgnąć, nie ma wątpliwości, iż rzeczywiście pochodzą z odpowiednich zakładów produkcyjnych i upraw.
W przypadku produktów, które nie są pakowane, można upewnić się względem ich pochodzenia u producenta czy w sklepie, gdzie powinny być podane dokładne informacje na ich temat.
Jakie są najważniejsze cechy produktów ekologicznych?
Produkty ekologiczne muszą być przygotowywane zgodnie ze ścisłymi normami, wytyczonymi przez Unię Europejską. Muszą spełniać szereg norm jakościowych, ale także na każdym etapie ich rozwoju muszą być zachowane odpowiednie parametry.
W przypadku roślin ekologiczne uprawy to takie, które odbywają się w ziemi o odgórnie narzuconych parametrach, a jej stan jest regularnie monitorowany. W ich przypadku nawozy, jeśli są wykorzystywane, muszą być naturalne i posiadać specjalne certyfikaty ekologiczne. Nie mogą być używane żadne inwazyjne środki ochrony roślin, które mogłyby powodować przenikanie niezdrowych związków do plonów.
Niemniej ważna jest późniejsza obróbka i przechowywanie. Ekologiczne produkty pozbawione są konserwantów, które miałyby nienaturalnie przedłużyć ich świeżość i przydatność do spożycia. Nie zawierają żadnych barwników, polepszaczy i przyspieszaczy wzrostu. Dzięki naturalnej, zgodnej ze środowiskiem produkcji, pełne są jedynie witamin, minerałów i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Czy faktycznie warto sięgnąć po produkty EKO?
Odpowiedź na to pytanie po wcześniejszym akapicie wydaje się oczywista: warto! Produkty ekologiczne są bowiem źródłem cennych minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju naszych organizmów. Odpowiadają za równowagę ludzkiego organizmu i sprawiają, że jest on dobrze odżywiony. Szybko regeneruje ewentualne uszkodzenia, jest zdrowy i samodzielnie zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze. Może prawidłowo się rozwijać, jest skoncentrowany, pełen energii i chęci do podejmowania codziennych wyzwań. Produkty ekologiczne to także nieoceniona pomoc w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Oczywiście na smak, jaki posiadają ziemniaki, cebula, pomidory czy ogórki gruntowe ekologiczne. Dzięki zastosowaniu wyłącznie naturalnych metod hodowli odznaczają się prawdziwym aromatem, jakiego nie znajdziemy w żadnych popularnie dostępnych warzywach. Jeśli więc zależy ci na jak najlepszym aromacie codziennie przygotowywanych potraw, powinieneś sięgnąć właśnie po warzywa i warzywne przetwory ze sklepu BIOzFarmy.pl.