Kiedy warto stosować produkty bezglutenowe

Produkt bezglutenowy to artykuł spożywczy, który nie posiada glutenu lub został go pozbawiony. Tego typu rozwiązania powinny być wybierane przez osoby stosujące na co dzień dietę bezglutenową. Dieta bez glutenu stanowi wsparcie dla chorujących na alergię lub celiakię, jednak decydują się na nią również sportowcy, którzy chcą poprawić swój ogólny stan zdrowia i samopoczucie, a także poprawić swoje wyniki w sporcie.

Dieta bezglutenowa – co to jest?

Dieta bez glutenu to specjalny sposób żywienia, który polega na wyeliminowaniu ze swojego menu artykułów spożywczych, które zawierają gluten i zastąpieniu ich przez produkty bez glutenu. Dieta ta zwykle jest stosowana ze względów zdrowotnych – muszą się na nią zdecydować osoby, które cierpią na alergię na gluten lub celiakię. Co ważne, sprawdza się ona znakomicie nie tylko w przypadku osób dorosłych, ale można ją bez obaw wprowadzić również u niemowląt i osób starszych. Należy zauważyć, że dietę na bezglutenową należy zmienić zaraz po pojawieniu się objawów wskazujących na uczulenie.

Czy dieta bezglutenowa to pozwala schudnąć?

Produkt bezglutenowy to rozwiązanie, po które bardzo często sięgają również osoby zdrowe, które na co dzień uprawiają sport (amatorsko lub profesjonalnie i zawodowo). Należy jednak zaznaczyć, że dieta bez glutenu powstała dla osób cierpiących na alergię czy celiakię. Nie jest to dieta odchudzająca. Ma ona za zadanie wspierać leczenie chorych, a samo leczenie trwa całe życie. Nietolerancja glutenu czy celiakia to schorzenia, które sprawiają, że organizm danej osoby źle reaguje na gluten. Wtedy należy wybierać wyłącznie jedzenie bezglutenowe, inaczej nadal będą odczuwali nieprzyjemne dolegliwości. Co ciekawe, według statystyk, na celiakię może cierpieć nawet 15% populacji.

Dieta bezglutenowa – kto powinien ją stosować?

Kto powinien żyć bezglutenowo? Zdaniem dietetyków i lekarzy produkty bezglutenowe powinny być wybierane przez te osoby, które zmagają się z alergią na gluten. Niektórzy są jednak zdania, że produkty bez glutenu mają pozytywny wpływ również na osoby zdrowe i mogą poprawić ich samopoczucie, ogólny stan zdrowia, a także wyniki sportowe. Właśnie z tego powodu wielu sportowców postanawia wypróbować tę dietę, choć takie działanie nie jest zalecane przez specjalistów.

Produkt bezglutenowy – czyli co można jeść na diecie bez glutenu?

Aby żyć bezglutenowo należy przestrzegać bardzo restrykcyjnych zasad. Osoba chorująca na celiakię musi do końca swoje życia wykluczyć z codziennego jadłospisu artykuły, które zawierają gluten. Standardowe artykuły muszą być więc zastąpione przez produkty bez glutenu. Zamiast tego należy wybierać ryż, soczewicę, ziemniaki, kukurydzę, proso, maniok, sorgo, soję, grykę, fasolę, a także owoce, warzywa, mięso, ryby, orzechy, herbatę, kawę, miód. Należy za to unikać jęczmienia, pszenicy, żyta oraz produktów, które są z nich wykonane, takie jak mąki czy białe pieczywo.

Sklep bezglutenowy

Gdzie kupować produkty bezglutenowe? Osoby zmagające się z uczuleniem na to białko muszą przez całe życie stosować się do zaleceń diety. Z tego powodu najlepiej żywność kupować w takich miejscach jak sklep bezglutenowy. Takie artykuły są dostępne w zwykłych marketach, ale zwykle jest ich niewiele, dlatego najlepiej udać się do punktu sprzedaży, gdzie zapewniana jest wyłącznie zdrowa żywność. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here