gluten

Gluten to białko roślinne, które u niektórych osób może powodować dolegliwości układu pokarmowego. Są to objawy na tyle nieprzyjemne, że osoby takie muszą unikać produktów zawierających gluten. Wskazane jest wtedy stosowanie diety bezglutenowej, która nie musi być wcale nudna i monotonna. Pieczywo zawierające gluten można zamienić na chleb i bułki bezglutenowe.

Jakie są objawy uczulenia na gluten?

Nietolerancja glutenu to przede wszystkim problemy z trawieniem. Przyjmują one postać wzdęcia, zaparcia, biegunki, bólu brzucha, oraz wymiotów. Inne objawy to bóle i zawroty głowy, afty w jamie ustnej i ciągłe uczucie zmęczenia. Ponadto występują wahania nastroju, które mogą prowadzić do stanów depresyjnych i lękowych, a także zaburzenia hormonalne, atopowe zapalenie skóry i łuszczyca.

Jeśli wymienione objawy utrzymują się i jest podejrzenie trwałej nietolerancji glutenu, należy zacząć stosować dietę z uwzględnieniem chleba i bułek bezglutenowych. Gdy po dwóch tygodniach stosowania diety bezglutenowej objawy znikną, a po spożyciu glutenu powrócą, bezwzględnie należy udać się do lekarza gastroenterologa. Prawdopodobnie konieczne będzie przejście na dietę bezglutenową, która polega na zamianie produktów zawierających gluten na bezglutenowe.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Jeżeli zostanie stwierdzona nietolerancja glutenu, należy wyłączyć z diety mąki z żyta, jęczmienia, pszenicy, oraz niektóre produkty owsiane. Oznacza to konieczność zamiany normalnego pieczywa na chleb i bułki bezglutenowe. Takie pieczywo jest wytwarzane przez certyfikowane piekarnie. Można je kupić w wielu sklepach i bezpośrednio w piekarniach. Należy zwrócić uwagę na oznaczenie znajdujące się na pieczywie.

Pieczywo bezglutenowe, które spełnia wszystkie wymogi Europejskiego Systemu Licencyjnego, jest oznaczone znakiem Przekreślonego Kłosa. Te wyroby są w pełni bezpieczne dla osób chorujących na celiakię, czyli trwałą nietolerancję glutenu. Równie bezpieczne będzie samodzielne upieczenie w domu chleba i bułek bezglutenowych.

Istnieją też inne produkty, które mogą zawierać gluten w formie utajonej. Są to gotowe zupy, słodycze, produkty mleczne, pasztety, budynie, wędliny, a nawet bakalie. Osoby, które muszą być na diecie bezglutenowej, powinny dokładnie czytać etykiety zamieszczone na żywności.

Pieczywo bezglutenowe

Wypieki bezglutenowe mogą zawierać mąkę jaglaną, gryczaną, ryżową, sojową, kukurydzianą, kokosową, migdałową, oraz z tapioki i amarantusową. Maja one nieco inny smak i konsystencję niż pieczywo na bazie mąki żytniej lub pszennej, jednak nie muszą być nudne i niesmaczne. Wiele zależy od receptury i użytych dodatków.

Chleb i bułki bezglutenowe mogą zwierać niektóre nasiona oraz aromatyczne zioła. Istnieje wiele przepisów na pieczywo bezglutenowe, a także pizzę, jagodzianki, drożdżówki i ciasta z kremem. Niektóre cukiernie oferują słodkie wypieki bez glutenu, które urozmaicą dietę osób uczulonych na to białko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here