Syrop owocowy to dodatek, który możemy wykorzystać nie tylko do herbaty, czy wody. Sprawdzi się on także przy wielu deserach i pysznych napojach. Smak syropów owocowych kojarzy nam się głównie z latem, ale chętnie korzystamy z nich także jesienią i zimą. Są smaczne i zdrowe a dostępność różnych smaków sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie.
Na słodko
Syrop owocowy to składnik wielu smacznych deserów. Jednym z bardziej popularnych deserów, szczególnie latem jest połączenie sezonowych owoców oraz jogurtu naturalnego. Całość możemy polać ulubionym syropem owocowym i posypać słodką, skruszoną bezą.
Inny pomysł na smaczny deser z dodatkiem syropu owocowego to panna cotta. Ten smakołyk znają wszyscy. Do jego przygotowania będziemy potrzebować śmietanki 30%, żelatyny oraz odrobiny ciepłej wody. Jest to słodkość bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy parę chwil a deser będzie gotowy. Warto zadbać, by nie tylko cudownie smakował ale także pięknie wyglądał. Do ozdobienia panna cotty wykorzystajmy syrop owocowy i świeże owoce, na przykład truskawki.
Smaczne orzeźwienie
Nie od dzisiaj wiadomo, że syrop owocowy świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych napojów i drinków bezalkoholowych. Bardzo zjawiskowym, a jednocześnie prostym w przygotowaniu jest drink tęczowy. Potrzebujemy do niego soku pomarańczowego, syropu malinowego i napoju gazowanego najlepiej w kolorze niebieskim. Na dno szklanki wlewamy sok pomarańczowy, następnie malinowy. Gdy ten drugi opadnie możemy dodać napój.
Innym napojem z dodatkiem syropu owocowego może być lemoniada. Do garnuszka musimy wlać wodę i dodać do niego cukru, gdy ten się rozpuści odstawmy całość do wystygnięcia. Tak powstały syrop należy połączyć z sokiem z cytryny, syropem żurawinowym i wstawić do lodówki na godzinę lub nieco dłużej.
Syrop owocowy jest także często wykorzystywany przy różnych daniach. Najczęściej oczywiście z naleśnikami. Gotowe placki z nadzieniem wystarczy polać na przykład sokiem malinowym. Podobnie jest z goframi.