W colostrum znajduje się mnóstwo składników bioaktywnych, bez których noworodek nie byłby w stanie przetrwać. Wspierają odporność wrodzoną i wzmacniają rozwój systemu immunologicznego. Taką rolę pełnią przede wszystkim białka, a jednym z najważniejszych jest laktoferyna. Jakimi właściwościami się wyróżnia?
Colostrum jako pokarm kompletny
Colostrum, znane również pod nazwą młodziwa lub siary, jest najwartościowszym pokarmem, jaki noworodek może otrzymać. Ponad 250 biologicznie aktywnych czynników wpływa na prawidłowy rozwój całego organizmu i chroni przed infekcjami. Białka, m.in. laktoferyna, lizozym, immunoglobuliny, czynniki wzrostu, odgrywają szczególną rolę w procesie przygotowania młodego organizmu do życia w nowym otoczeniu: stymulują rozwój układu odpornościowego, chronią przed stresem oksydacyjnym, wspierają dojrzewanie tkanek przewodu pokarmowego oraz wzmacniają intergralność nabłonka jelitowego. Dodatkowo, bogate w białka, witaminy, tłuszcze i minerały colostrum pełni funkcje odżywcze.
Laktoferyna – długa lista właściwości
Laktoferyna jest białkiem wyróżniającym się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwgrzybiczymi, przeciwpasożytniczymi i przeciwwirusowymi. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Działa nie tylko antybakteryjnie, ale również bakteriostatycznie. Laktoferyna może bezpośrednio niszczyć bakterie uszkadzając ich ściany komórkowe. Dochodzi do niszczenia ścian komórek bakteryjnych oraz wystawienia ich na działanie innych związków np. lizozymu. Innym działaniem jest sekwestracja żelaza, bez którego niemożliwy jest rozwój bakterii. Laktoferyna stymuluje układ odpornościowy, przez co zmniejsza ryzyko zakażenia i zwiększa szanse na szybkie wyzdrowienie. Dzięki laktoferynie organizm skuteczniej zwalcza infekcje o różnym podłożu. Wykazuje skuteczność w zwalczaniu zakażeń grzybiczych. Oddziałuje bezpośrednio na komórki grzybów podobnie jak na komórki bakteryjne. Coraz bardziej zwiększa się oporność grzybów na standardowe metody leczenia, przez co niezbędne są nowe sposoby zwalczania patogenów. Laktoferyna, a także pochodne peptydy, powodują zwiększenie efektywności leków przeciwgrzybiczych. Białko działa ponadto przeciwko pierwotniakom i wzmacnia działanie niektórych leków przeciwpasożytniczych. Nie można zapominać o skuteczności laktoferyny we wspieraniu organizmu w zwalczaniu wirusa opryszczki, zapalenia wątroby typu B i C, a także rotawirusów i enterowirusów. Nie zostało jeszcze odkryte, co decyduje o przeciwwirusowych właściwościach laktoferyny. Wiadomo jednak, że dzięki jej stosowaniu można zmniejszyć dawki leków przeciwwirusowych, które w wielu przypadkach są wysoce toksyczne dla organizmu.
Inne działanie laktoferyny
Laktoferyna należy do kluczowych czynników decydujących o pozytywnym wpływie colostrum na zdrowie. Sprawdzone jakościowo suplementy można zamówić na stronie Genactiv.eu. Laktoferyna odpowiada także między innymi za ochronę komórek nabłonka jelitowego przez cosprzyja uszczelnieniu ścian jelita. Oprócz tego odkryto, że może mieć wpływ na przyspieszenie regeneracji tkanki kostnej, co ma znaczenie dla profilaktyki oraz leczenia osteoporozy. Badania potwierdziły także możliwość wykorzystania laktoferyny w procesie gojenia ran i owrzodzeń.