jabłka

W ostatnich latach coraz większą popularność zyskują egzotyczne owoce, które przyjeżdżają do Polski z innych kontynentów. W tym samym czasie zapominamy o bogactwie, które możemy znaleźć w naszym kraju. Zdrowe i świeże owoce, które pochodzą z miejscowych sadów stanowią bardzo ważny element każdej zdrowej diety. Jednymi z takich owoców są jabłka. Ich regularne spożywanie pomaga dostarczać potrzebną ilość witamin i minerałów do organizmu. Jakie wartości odżywcze mają jabłka? Jak często i ile jabłek powinniśmy jeść?

Dlaczego warto jeść jabłka?

Pierwszym, podstawowym argumentem, dlaczego warto jeść jabłka jest ich smak. Jabłka są jednak nie tylko smaczne, ale także dostarczają ogromną ilość cennych składników odżywczych. W tych owocach znajdziemy witaminy A, B1, B2, B3, B5, C, E, K i J. Poza tym, jabłka zawierają również antyoksydanty jak np. beta-karoten, luteiny, zeaksantyny, kryptoksantyny czy flawonoidów. Stawiając na produkty tak bogate w wartości odżywcze, nie musimy sięgać po dodatkowe suplementy. W jabłku znajdziemy solidną porcję żelaza, wapnia, miedzi, potasu, sodu, jodu, cynku, magnezu, fluoru, manganu, siarki i fosforu. Jabłka cieszą się dużą popularnością również w związku ze swoją niską kalorycznością – ten owoc ma bardzo mało kalorii (ok. 50 kcal w 100 g) oraz nawet w 83% składa się z wody. Jest to więc idealna przekąska dla osób dbających o swoją wagę oraz chcących schudnąć. Co więcej, kwasy zawarte w jabłkach działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm.

Właściwości lecznicze jabłek

Wielu dietetyków zaleca jedzenie jednego jabłka dziennie. Trzeba przy tym pamiętać, aby jeść jabłka nieobrane ze skórki, ponieważ to ona zawiera największą ilość witamin i minerałów. Dzięki temu, że jabłka dojrzewają zwykle od czerwca aż do późnej jesieni i łatwo się je przechowuje są dostępne dla nas przez cały rok. Jabłka świetnie reguluje przemianę materii i będzie szczególnie pomocne dla osób, które mają problemy z regularnym wypróżnianiem się. Zjedzone jabłko wspomaga regulację poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Pokarmy zawierające duże ilości flawonoidów (jak np. białko) działają jak profilaktyka antynowotworowa, dlatego warto codziennie po nie sięgać. Nie możemy też zapominać o tym, że jabłka wpływają na nasz wygląd. Wysoka zawartość antyoksydantów opóźnia starzenie się komórek całego ciała, dzięki czemu przez dłuższy czas utrzymujemy zdrowy i młody wygląd. Jabłka to oczywiście tylko mały fragment zdrowej diety, którą możemy otrzymać dzięki ofercie proponowanej przez catering dietetyczny Knurów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here