Które produkty spożywcze obniżają zły cholesterol

Nadmiar frakcji złego cholesterolu we krwi może być przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych. Należą do nich również choroby serca, będące obecnie jedną z najczęściej występujących przyczyn zgonów ludzi na całym świecie. Sposobem na przywrócenie równowagi cholesterolowej może być odpowiednia dieta. Istnieją bowiem produkty, których regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu LDL i podniesienia pożytecznych frakcji HDL.

Rośliny strączkowe i zboża

W diecie osób zmagających się z wysokim cholesterolem świetnie sprawdzają się rośliny strączkowe, zwłaszcza soczewica, fasola, groch czy soja. Do ich zalet należy wysoka zawartość błonnika i roślinnego białka. Wystarczy nawet 100 g strączków w ciągu dnia, aby obniżyć cholesterol o ok. 6 mg/dl. Przed chorobami układu krwionośnego chronią też pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak jęczmień czy owies. Należy spożywać trzy porcje dziennie żywności z tej grupy, aby zbić cholesterol i obniżyć ryzyko udaru o nawet 20 proc. W produktach zbożowych znaleźć można m.in. cenny błonnik oraz beta-glukan

Zdrowe tłuszcze

W diecie antycholesterolowej tłuszczów pochodzenia zwierzęcego należy unikać, jednak nie dotyczy to ryb. Szczególnie zdrowe są tłuste gatunki, takie jak łosoś, makrela czy śledź. Obfitują one w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które sprzyjają zachowaniu równowagi frakcji dobrego i złego cholesterolu. Ryby stanowią podstawę cenionej diety śródziemnomorskiej, będące jedną z najzdrowszych na świecie. Zdrowe tłuszcze występują także w oliwie z oliwek, która zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz polifenole oddziałujące korzystnie na serce. W walce z cholesterolem na szczególną uwagę zasługują orzechy, polecane osobom dbającym o serce. Zawierają kwasy omega-3, a także błonnik i fitosterole. Występują w nich ponadto aminokwasy, potas i magnez, które wpływają korzystnie na ciśnienie krwi. Codzienne spożywanie orzechów włoskich, pekan czy makadamia obniża cholesterol o nawet 10 mg/dl.

cholesterol

Kakao i herbata

W produktach z wysoką zawartością kakao znajdują się flawonoidy, które przyczyniają się do skutecznej walki ze złym cholesterolem. Codzienne picie zaparzonego naparu lub spożywanie gorzkiej czekolady może przynieść bardzo dobre rezultaty. Poprawia ciśnienie i umożliwia spadek złego cholesterolu o nawet 6 mg/dl. Podobne właściwości wykazuje również herbata, przede wszystkim zielona i biała. Wynika to z zawartości kwercetyny, której zadaniem jest usprawnienie funkcjonowania naczyń krwionośnych. Nie bez znaczenia pozostaje obecność katechin, stymulujących działanie obniżającego ciśnienie krwi tlenku azotu.

Siemię lniane

Nasiona lnu polecane są głównie w zaburzeniach pokarmowych, takich jak nieżyt żołądka czy zaparcia. Ich spożywanie przyczynia się także ro regulowania poziomu cholesterolu. Obniżenie złych frakcji LDL odbywa się za sprawą dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Siemię lniane obfituje ponadto w witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo oraz magnez. Do organizmu dostarcza błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który również korzystnie wpływa na unormowanie poziomu cholesterolu.

Owoce i warzywa

Warzywa i owoce powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie osób zmagających się z wysokim cholesterolem. Do jadłospisu warto wprowadzić krzyżowe warzywa o ciemnozielonych liściach, takie jak szpinak czy jarmuż. Wykazują one korzystny wpływ na pracę serca i likwidują wolne rodniki, co jest zasługą m.in. karotenoidów czy luteiny. Działanie obniżające ciśnienie krwi oraz zbijające cholesterol wykazuje ponadto czosnek, który należy jak najczęściej dodawać do codziennych potraw. Nie tylko doda danom smaku, ale też zwiększy ich wartość odżywczą. Wśród owoców warto wyróżnić bogate w przeciwutleniacze owoce jagodowe, a także obfitujące w pektynę truskawki oraz jabłka. Ciśnienie obniża również granat, którego ekstrakt znajduje się w preparacie Ravestin. Środek ten został opisany na stronie: https://polski-blog-medyczny.pl/ravestin/. Stosowanie tabletek Revastin obniża stres oksydacyjny, dzięki czemu chroni przed miażdżycą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here