Dodatki do żywności wielu osobom kojarzą się negatywnie. Słysząc o nich od razu na myśl przychodzą konserwanty, których eksperci radzą unikać. Okazuje się jednak, że do grona dodatków do żywności należy między innymi lecytyna. To ważny składnik w diecie każdego z nas. Dowiedz się więcej na jej temat!
Lecytyna i jej znaczenie w zbilansowanej diecie
Czym jest zbilansowana dieta? Według dietetyków, to zdrowy sposób odżywiania polegający na dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników oraz utrzymujący odpowiedni bilans kaloryczny. Niestety – niektórzy kojarzą dietę z głodówką, która ma na celu jedynie zmniejszenie masy tłuszczowej. Jednak to, w jaki sposób się odżywiamy powinno prowadzić do poprawy zdrowia i samopoczucia. Spadek wagi jest tylko efektem ubocznym. Bardzo ważne jest to, by codziennie dostarczać właściwą ilość witamin, minerałów i składników odżywczych. Dzięki nim nie tylko wzmocnisz odporność i zapobiegniesz wielu chorobom, ale również poprawisz kondycję skóry oraz włosów. Jednym z bardzo istotnych składników diety, o którym często zapominamy, jest lecytyna. Ta substancja doskonale wpływa na pamięć oraz koncentrację. Ale to nie jedyne z jej dobroczynnych właściwości. Jakie są odmiany lecytyny i co mogą zdziałać dla Twojego organizmu? Dowiesz się poniżej!
Lecytyna sojowa i rzepakowa – dlaczego warto je przyjmować?
Lecytyna jest stosowana w wielu gałęziach przemysłu. To dodatek do żywności, ale także cenny składnik kosmetyków przeznaczonych dla cery dojrzałej. Produkty zawierające lecytynę doskonale wygładzają zmarszczki oraz hamują procesy starzenia się skóry. W branży spożywczej lecytynę spotkamy w jajach, fasoli czy orzechach. To bogactwo kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, czyli zdrowych tłuszczy, które świetnie wpływają na pracę organów. Występowanie tych tłuszczów w lecytynie wspomaga metabolizm, przyspieszając proces redukcji masy ciała. Lecytyna sojowa i rzepakowa wspomagają także procesy myślowe i pamięć. Powinni więc stosować je studenci, pracownicy biurowi oraz uczniowie. Jednak, aby ten dodatek do żywności mógł faktycznie zadziałać, musi być przyjmowany przez co najmniej trzy miesiące. W przeciwnym razie nie wywrze na organizm znaczącego wpływu.
Lecytyna sojowa – jak włączyć ją do diety?
Organizm każdego człowieka produkuje lecytynę, co nie oznacza, że nie trzeba jej dodatkowo suplementować. Zalecana dzienna dawka to około 2,5g. Źródłem lecytyny jest między innymi soja, słonecznik i wątroba. Tę substancję wykorzystuje się także do produkcji żywności. Jej dystrybutorów można znaleźć w internecie. W ich asortymencie znajduje się zazwyczaj zarówno lecytyna sojowa, jak i rzepakowa. O tym, jakie funkcje pełni lecytyna i w jakich jeszcze gałęziach przemysłu jest wykorzystywana, przeczytasz więcej na stronie https://oqema.pl/aktualnosci/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack. Warto wspomnieć, że lecytyna sojowa i rzepakowa odpowiadają za to, że pieczywo jest dłużej świeże, a skórka staje się chrupka. Z kolei czekolada dzięki niej zyskuje aksamitność oraz gładkość. Wynika z tego, że lecytyna to niewątpliwie przydatna substancja nie tylko w codziennej diecie, ale również w wielu branżach związanych z żywnością.