Kuchnia azjatycka cieszy się ogromną popularnością i coraz więcej osób próbuje przygotowywać potrawy z Chin, Indii czy też Japonii we własnym domu. Takie posiłki są zdrowsze i tańsze niż częste wizyty w restauracjach, a w uzyskaniu zbliżonych walorów smakowych może pomóc odpowiedni sprzęt. Sprawdź, jakie przybory kuchenne powinny znaleźć się w domu fana kuchni orientalnej.
Wok – obowiązkowa patelnia fana azjatyckiej kuchni
Bardzo często to właśnie ten produkt jest wstępem do przygody z kuchnią Dalekiego Wschodu. Patelnia WOK została stworzona przede wszystkim z myślą o potrawach wymagających szybkiego smażenia w wysokich temperaturach. Wywodząca się z Chin patelnia pozwala na przygotowywanie dań na niewielkiej ilości tłuszczu, a dzięki charakterystycznemu kształtowi możliwe jest równomierne rozchodzenie się ciepła.
Te wszystkie cechy sprawiają, że potrawy z woka są mniej tłuste i według wielu osób znacznie smaczniejsze. Ponadto na patelni można przyrządzać także dania na parze, smażone w głębokim tłuszczu, duszone i gotowane. Przed zakupami warto zapoznać się z cechami poszczególnych produktów. Na rynku są dostępne patelnie wok m.in. ze stali nierdzewnej, żeliwa czy też stali węglowej, a także modele o różnych kształtach.
Hot pot – naczynia utrzymujące wysoką temperaturę dania
Ważną częścią kuchni Dalekiego Wschodu są przyprawy, które zapewniają daniom niepowtarzalny smak i zapach. Warto pamiętać, że aromatyczne potrawy z Azji najlepiej smakują podawane na ciepło. Z tego powodu dobrym pomysłem może być zainwestowanie w naczynia typu hot pot z żeliwa, które służą do podtrzymywania wysokiej temperatury znajdujących się w nich przysmaków. Największą popularnością cieszą się chińskie kociołki oraz talerze.
Przed podaniem dania należy ostrzec gości, ponieważ żeliwne naczynie może być naprawdę gorące i w związku z tym dość niebezpieczne ze względu na możliwość poparzenia dłoni. Kociołki i talerze ze sklepu Kuchnie Orientu mogą również być ciekawą ozdobą stołu – wiele naczyń ma bardzo ciekawe kształty i na pewno zrobi wrażenie na znajomych, rodzinie czy też klientach. Ponadto żeliwo jest solidnym materiałem i może posłużyć przez wiele lat.
Parownik – garnek do gotowania idealnego ryżu
Niezbędnym elementem kuchni Indii, Chin, Japonii i Azji Południowo-Wschodniej jest ryż, który jednak znacząco różni się smakiem i konsystencją od dodatku do dań przyrządzanego w polskich domach. Sekretem idealnego ryżu jest odpowiedni garnek, który zapewnia sypkość oraz niepowtarzalny smak. Może to być np. parownik bambusowy z Kuchni Orientu, który jest wykonany z ekologicznych surowców.
Specyficzna budowa garnka pozwala na wydobycie ze zwykłego ryżu wyjątkowych walorów smakowych. Parownik kuchenny chroni potrawy przed nadmiernym rozmiękczeniem spowodowanym skraplaniem się pary wodnej wewnątrz tradycyjnych naczyń do gotowania. Ponadto w specjalnym garnku do ryżu możliwe jest utrzymanie wyższej temperatury, co ma kluczowe znaczenie w przypadku niektórych potraw.