Dieta najczęściej wymaga wielu wyrzeczeń i zmian w codziennym żywieniu. Zazwyczaj powodem diety jest nie tylko chęć zrzucenia kilku kilogramów, ale również względy zdrowotne. Na przykład osoby uczulone na gluten są zmuszone do rezygnacji z jedzenia tradycyjnego chleba i wszelkich produktów zawierających gluten. Białe pieczywo nie jest wskazane także w diecie osób chorujących na przykład na cukrzycę oraz osób zmagających się z niedoczynnością tarczycy.
Będąc na diecie odchudzającej należy ograniczyć do minimum spożywanie pszennych wypieków, które są bogate w węglowodany i puste kalorie i zamienić je na pieczywo żytnie, razowe lub pełnoziarniste. Coraz więcej osób całkowicie rezygnuje z jedzenia pieczywa. Zastanawiając się co jeść zamiast chleba, warto odwiedzić strony internetowe znanych trenerek fitness, skonsultować się z dietetykiem lub przeczytać kilka wartościowych artykułów przygotowanych przez specjalistów w tej dziedzinie.
Dobrym zamiennikiem chleba są wafle ryżowe lub wafle kukurydziane. Dostępne są one w każdym sklepie i markecie spożywczym oraz w popularnych dyskontach. Często wzbogacone są one dodatkami, na przykład pestkami dyni, pestkami słonecznika, suszonymi owocami, zbożami, wiórkami kokosowymi, solą morską lub polane gorzką czekoladą. Posiadają one bardzo mało kalorii i tłuszczu, pozbawione są cukrów i bardzo bogate w błonnik. Wafle naturalne, bez dodatków można polać serkiem wiejskim i do smaku posłodzić odrobiną miodu lub syropu klonowego. Na wafel ryżowy lub kukurydziany można też położyć plasterek łososia, plasterek chudej drobiowej szynki lub innej pieczeni. Ze słodkimi dodatkami będą też idealną, zdrową przekąską pomiędzy głównymi posiłkami. Paczka wafli kosztuje około trzech złotych.
Chlebek gryczany jest również doskonałą alternatywą dla pszennego pieczywa, co ważne odpowiedni jest w diecie bezglutenowej. Doskonale komponuje się ze słodkimi oraz bardziej wytrawnymi dodatkami, jak domowej roboty dżem, twaróg, polędwica czy domowy pasztet drobiowy.
Świetnym pomysłem jest także samodzielne pieczenie chleba z nietypowych składników. Modny w ostatnim czasie jest chleb z fasoli i kaszy jaglanej. Taki chlebek jest bardzo bogaty w białko i zbawienny błonnik. Aby urozmaicić jego smak należy dodać do ciasta odrobinę ulubionych ziół.
Doskonałym zamiennikiem chleba są surowe warzywa. Marchewki, seler naciowy, kalarepa, świeży ogórek, papryka czy korzeń pietruszki są ekspresowym w przygotowaniu posiłkiem, który dostarcza do organizmu wiele cennych składników odżywczych, witamin, mikroelementów oraz spore ilości błonnika. Aby urozmaicić takie danie warto przygotować do niego lekki dip na bazie jogurtu naturalnego, awokado, koperku, czosnku lub zielonej pietruszki. Można także przygotować mus z ugotowanej soczewicy czy też zielonego groszku.
Kanapkę śniadaniową czy też chrupiącą bagietkę bez trudu można zastąpić dowolną kaszą. W garnku z ciepłą wodą lub mlekiem wystarczy przez kilka minut pogotować kaszę manną lub jaglaną. Idealnym zamiennikiem kaszy są płatki owsiane. W celu urozmaicenia do owsianki lub kaszy warto dodać garść owoców, na przykład jagód, borówek, truskawek, malin, pokrojonego w kostkę banana bądź parę łyżek rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów laskowych czy też migdałów. Aby podkreślić smak dobrze jest dodać odrobię cynamonu lub szczyptę startej wanilii.
Należy pamiętać iż kasze i płatki owsiane dodatkowo dbają o odporność organizmu i pozwalają mu lepiej funkcjonować. Dzięki dużej zwartości błonnika oczyszczają jelita z resztek pokarmu i poprawiają ich pracę. Płatki owsiane dobrze wpływają też na wygląd i jędrność skóry. Warto wprowadzić nawyk jedzenia owsianki na każde śniadanie lub kolację.
Doskonałym zamiennikiem wieczornych kanapek również będzie sałatka warzywna, przygotowana na bazie sałaty lodowej lub miksu sałat, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, papryki i ogórka. Do takich sałatek nie należy dodawać kalorycznego majonezu, liście sałaty wystarczy skropić sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Ciepłym i lekkim wieczornym posiłkiem będzie warzywne trio składające się z różyczek kalafiora, różyczek brokułu i marchewki upieczone w piekarniku przy pomocy rękawa do pieczenia. Aby danie było bardziej pożywne do zestawu dodać można pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Danie może doprawić odrobiną ziół prowansalskich, świeżym czosnkiem, szczyptą pieprzu czy małą ilością tymianku.
Kolejną propozycją na śniadanie, które można zamiast kanapek zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na trening są placuszki serowe lub bananowe. Do przyrządzenia placuszków serowych potrzebna jest kostka chudego twarogu, łyżka miodu i odrobina cynamonu. Wszystkie składniki ugniata się widelcem lub miesza przy pomocy miksera i łyżką wylewa na patelnie. Jest to danie bardzo bogate w białko i niezwykle sycące. Dla miłośników bananów dobrym pomysłem są placuszki bananowe. Jest to alternatywa dla tradycyjnych naleśników zawierających pszenną mąkę i duże ilości białego cukru.
Aby przygotować wyśmienite placuszki bananowe potrzebne są jedynie trzy składniki dojrzały, średniej wielkości banan, dwa jajka i pół szklanki płatków owsianych. Banana należy rozgnieść widelcem i połączyć z resztą składników. Co ważne danie to nie wymaga dosładzania, gdyż przyjemny smak zapewnia dojrzały banan.
Na stronach i forach internetowych znaleźć można kilkadziesiąt oryginalnych i niebanalnych przepisów na dania które są doskonałym zamiennikiem chleba. Najczęściej przy konkretnych przepisach podana jest też kaloryczność danej potrawy, co jest bardzo ważne w przypadku stosowania diety odchudzającej. Warto eksperymentować i samodzielnie wypiekać chleb, bułki, bagietki czy paluchy z nietypowych, zdrowych i bardzo odżywczych składników.
Dobrze jest przed rozpoczęciem diety udać się na kompleksową konsultację do poradni dietetycznej. Specjalista doradzi jakie produkty wprowadzić do codziennego jadłospisu, by w diecie nie zabrakło ważnych witamin oraz by nie doprowadzić do szkodliwych niedoborów magnezu, wapnia czy też żelaza.